Personal Training on saanut uuden haastajan - Fysiotraining rules
Personal Training vs. Fysiotraining
Personal Training on saanut uuden haastajan – ei epäilystäkään. Uskon vahvasti, että tämä haastaja on tulevaisuudessa jopa kysytympi palvelu kuin perinteinen personal training. Sama koskee myös alan koulutustahoja. Tällä hetkellä fysioterapeuteille räätälöityjä personal trainer koulutuksia on vain yksi: FIHF/Terveysliikuntainstituutin järjestämä. Veikkaan että seuraavan 5 vuoden aikana kouluttajatahojen määrä tulee moninkertaistumaan.
Ala on katastrofaalisen kirjava
Olen itse koulutukseltani urheiluhieroja, fysioterapeutti ja personal trainer. Puhun kokemuksen rintaäänellä - uskallan myös sanoa asioita ääneen vaikka se ei kaikkia aina miellyttäisikään. 15 vuotta alalla on antanut melko perusteellisen kosketuspinnan ja perspektiivin alan tekijöihin. Kenttä on kirjava – täysin "1X2 viidakko", jossa ei ole lakeja eikä juurikaan uskottavia standardeja. Personal Trainer nimike ei ole suojattu ja kuka tahansa voi kouluttautua alalle. Ja kouluttajatahot kouluttavat kun vain pelimerkkejä löytyy koulutettavilta. Kentältä löytyy huippuosaajia, täysin katastrofitapauksia ja jotain siltä väliltä. Asiantuntevan valmentajan palkkaaminen voi olla kuluttajille välillä melkoista lottoamista.
Mitä ihmiset haluavat tänä päivänä liikunta- ja terveyssektorilta?
Uskon, että olen myös asian ytimessä siinä, mitä ihmiset nykypäivänä etsivät ja tarvitsevat ottaessaan yhteyttä liikunta- ja terveysalan asiantuntijaan. Painonpudottajat/kiinteytyjät ovat ja pysyvät kartalla aina – ei epäilystäkään. Myös henkisen puolen ja elämänhallintaan liittyvä life coaching tyyppinen lähestymistapa koskettaa hyvin monen nykypäivän asiakkaan tarpeita apua etsittäessä. Monet ihmiset voivat henkisesti pahoin ja syitä tähän on monia eikä niihin aina auta vain liikunta ja ravitsemus suoraviivaisena lääkkeenä.
Motivoiko sinua vamman kuntouttaminen?
Tällä hetkellä suurella osalla ihmisistä jotka etsivät personal traineria on jonkin täysipainoista harjoittelua rajoittava ongelma, josta halutaan eroon. Päätavoite on kuitenkin harvoin yksinään sairauden tai vamman hoito. Sairauden ja vamman kautta muutosta lähestyttäessä motivaatiotekijät ovat harvoin riittävän suuria. Mitä ihmiset haluavat ja mikä heitä motivoi? Sanoisin, että monet tavoittelevat tervettä, vahvaa ja kestävää kehoa sekä hyvinvoivaa mieltä. Ulkonäkö, peili ja pinnalliset aspektit ovat nykypäivää - ei käy kiistäminen. Kokemukseni mukaan edellä mainittujen asioiden kautta tavoitteen asettelu motivoi tehokkaammin kuin yksioikoinen lähestyminen vain vamman/rajoitteen/sairauden kautta. Tämä ei kuitenkaan poissulje vamman tai sairauden hoitamista siinä sivussa. Usein tavoitteeseen ei päästä jos ongelmaa ei huomioida asianmukaisesti heti alkuvaiheessa. Matka voi loppua siis lyhyeen tai sitä ei voida edes aloittaa järkevästi.
TULE ongelmat ovat iso ongelma tänä päivänä - avuksi personal trainer joka on fysioterapeutti
Nykypäivän yhteiskunnassa erilaisten tuki- ja liikuntaelin sairaudet ovat erittäin yleisiä. Ovat olleet jo pitkään. Pohjimmiltaan ja karkeasti yleistäen nämä ongelmat johtuvat istumatyöstä ja arkielämän passiivisuudesta. Osa myös harjoittelee joko liikaa tai täysin väärin ja aiheuttaa ongelmia tätä kautta itse itselleen. Monissa tapauksissa ongelman voi aikaansaada myös personal trainer – minkä ei pitäisi olla mahdollista. Lähes kaikilla meistä on ollut jossain vaiheessa selkäkipua, olkapää tai polvi kipeä, jokin muu vamma tai täysipainoista harjoittelua rajoittava ongelma. Tämähän ei ole sinällään mikään uusi juttu, mutta keinot ongelmien hoitamiseen ja ratkaisuun kehittyvät vauhdilla.
Osaava ja asiantunteva fysioterapeutti pystyy parhaimmillaan tarjoamaan 100% yksilöllisen ratkaisun asiakkaan ja potilaan ongelmiin. Puhtaasti vastaanotto- ja klinikkatyyppinen fysioterapia kuitenkin rajoittaa tekijöitä mitä vaikuttavuuteen tähtäävä ja kokonaisvaltainen hoitoprosessi usein vaatii.
Fysioterapiavastaanoton haasteet
Olet varmaan jossain vaiheessa elämääsi itsekin käynyt fysioterapeutin vastaanotolla. Sinulle on varmasti seuraavanlainen tilanne tuttu jossain määrin:
- Tapaaminen kestää 30-45min
- Fysioterapeuttinen tutkiminen ja arviointi ongelmasta
- Täsmäharjoitteet 3-4 x 20 toistoa, 4-5x/vko – 2kk ajan
Näin sen pitääkin mennä. Fysioterapeutit voivat kuitenkin kysyä itseltään riittääkö tämä aikaansaamaan vaikuttavuutta ja millä todennäköisyydellä ja kuinka monessa tapauksessa potilas todella edistyy suunnitelmien mukaisesti? Voisiko asiaa lähestyä hieman kokonaisvaltaisemmin ja tarkastella asioita enemmän asiakkaan todellisten motivaatiotekijöiden kautta.
Tämänkaltainen perinteinen fysioterapeuttinen malli ei mielestäni ole täysin ideaali vaikuttavuuden ja halutunlaisten tulosten saavuttamisen kannalta. Huolimatta siitä, että hoitava fysioterapeutti olisikin todella pätevä ja osaava henkilö. Väitän, että todella harva asiakas ensinnäkin jättää kotiharjoitteet tekemättä koska ne eivät yksinkertaisesti motivoi riittävästi. Huolimatta siitä, että ne olisi oikein valittu ja ohjattu vastaanotolla. Harjoitteiden laadukas toteutus vaatii erittäin usein ulkopuolista ja valvovaa silmää sekä tarvittaessa hieman keppiä / porkkanaa riippuen asiakkaasta.
Ihmelääke nimeltä Fustra - keppijumppaa ohjatusti on ratkaisu kaikkiin TULE ongelmiin?
Entäpä sitten tämä kuuluisa (liikunnanohjaajan kehittämä) 10 liikkeen keppijumppatuote Fustra? Miten kaikki hehkuttavat sitä niin paljon? Voiko se olla vaikuttavuudeltaan tehokkaampaa kuin fysioterapeutin vastaanotolla käynti? Tietenkin voi, koska se perustuu yhteisharjoitustapaamisille joita tehdään ohjatusti 2-3 x viikossa 1 - 3 kuukauden ajan. Siinäpä se. Fustra on mainiota keppijumppaohjaamista asianmukaisilla harjoitteilla, jossa keskitytään liikkeiden laadukkaaseen suorittamiseen sekä valvottuun harjoitteluun. Ennen kaikkea sitä tehdään säännöllisesti. Tätä kautta Fustran aikaansaamat hyödyt ja positiiviset vasteet tulevatkin. Konseptihan on erittäin yksinkertainen ja suoraviivainen lähestymistavaltaan. Myyntisloganit ovat samat kuin itse opin urheiluhierojaopistossa vuonna 2000 - "Edestä kiristää ja takaa lihakset ovat heikkoja, joten venytetään etupuolta ja vahvistetaan takaosastoa". Ihmiskeho ei kuitenkaan ole aivan näin yksinkertaisesti pureskeltu - valitettavasti. Säännöllisesti toteutettuna Fustra on kuitenkin passiivisuutta parempi vaihtoehto ihmiselle, joka haluaa huoltavaa ja korjaavaa harjoittelua ohjatusti. Personal Training ja Fysiotraining palveluihin sitä ei tule kuitenkaan sotkea missään yhteydessä.
Fustran vaikuttavuuden takana olevaa isointa tekijää voisi karrikoiden verrata vaikka siihen, että henkilölle ohjeistetaan 3x/vko kävelyä, 45min peruskestävyysalueella ja luvataan tiettyjä terveyshyötyjä/kuntomuuttuja hyötyjä. Henkiöä kävelytetään (kädestä pitäen) 3x/vko ja katsotaan että kävelyt tulevat todella tehtyä. Näillä harjoituskokonaisuuksilla saavutettavissa oleva vaste tullaankin aikaansaamaan mikäli henkilö tekee 3x/vko kävelylenkin säännöllisesti. Tähän kun yhdistetään fiksu ruokavalio niin saadaan vieläkin enemmän terveysmuuttujia mukaan. Päinvastaiseen lopputulemaan tullaan jos hän ei kävele ohjeistuksen mukaan tai noudata ruokailupuolen ohjeistuksia. Ei sen monimutkaisempaa.
Onko Fustra yksilöllistä? Ei. Sopiiko se kaikkien TULE ongelmien hoitoon ja parantaa vaivan kuin vaivan kuten mainospuheissa "ilmaissponsorifustraajajulkkikset" sanovat. Ei. Jaksaako ihminen tehdä 12 keppiliikettä 12kk vuodessa. Ei. Missä on yksilöllisyys, suunnitelmallisuus, progressio, vaihtelevuus ja jatkuvuus? Kaikki kuormittamisen perusperiaatteet. Ei missään. Tässä kohtaa tullaan fysioterapian ja fysiotrainingin etuihin. Siinä missä Fustra yleistää ja laittaa kaikki samaan muottiin (sama ohjelma, liikkeet ja eteneminen) fysiotraining lähtee yksilöllisesti purkamaan asiakkaan ongelmia tarjoten henkilökohtaisen (ei valmiin) mallin miten ongelma ratkaistaan. Tämä tarkoittaa yksilöllistä kartoitusta, säännöllisiä yhteisharjoituksia, laadukkasta ohjaamista ja tiiviistä seuranta. Lisäksi Fysiotrainingissä projektia johtaa alan TULE ongelmien asiantuntija, laillistettu terveydenhuollon ammattilainen, fysioterapeutti eikä 2 viikon "fustrakirjekurssin” käynyt kuntoklubin jäsen etc.
Fysiotraining - liikunta- ja terveys alan tulevaisuuden nro 1.
Fysiotraining on pommin varmasti tulevaisuuden palvelu, joka tulee todennäköisesti ajamaan ohi myös perinteisen personal trainingin tai vähintään rinnalle yhtä laadukkaaksi vaihtoehdoksi. Väitän myös, että nopeasti alalle oikaisseet kirjekurssilaiset kuolevat pois seuraavan 5 vuoden aikana. Tämä etenkin jos puhutaan täysipäiväisestä työskentelystä alalla. Harrastelu ja polkuhintaan palveluitaan sivutyönä tarjoavat noviisit ovat asia erikseen.